Из историје

Свети Георгије или Свети Ђорђе (око 275/281 — 303) је био римски војник у гарди цара Диоклецијана, који је мученички страдао током прогона хришћана.
У хришћанству (источном и западном) се слави као Свети Ђорђе. У уметности се често приказује како убија змаја, односно аждаху.
Верује се да је рођен је 275/280. године у малоазијској области Кападокији, у богатој и угледној хришћанској породици. Отац му је био римски војни официр. Још док је био дете, када је његов отац погинуо, мали Ђорђе се са мајком преселио у Палестину, на мајчино велико и богато породично имање, где је добио високо образовање. Године 494. Ђорђе је проглашен за свеца, од стране папе Гелазија И (492—496).

У хришћанској иконографији Свети Ђорђе се још од 7. века приказује као војник (без коња, у стојећем ставу) и са копљем или мачем у десној руци. Од 9. века се појављује још један приказ Светог Ђорђа: на коњу, у војводском оделу, како копљем убија аждају. На том приказу се, поред њега, мало даље налази једна женска прилика у господском оделу како стоји. Сматра се да је жена која је на икони заправо царица Александра и да она симболизује рану хришћанску цркву, а да аждаја коју Ђорђе убија симболизује многобоштво.

Димензије

Величина: 50x50:
Стил: Византијски

Како купити?

Цена: 40€

Како наручити?

> Путем email-a
> Купиндо(uskoro)
> PayPal(uskoro)